مسجد سلطان احمد در تور ترکیه درکجا قرار دارد؟

از جاذبه های تاریخی و شاهکارهای معماری اسلامی ترکیه می توان به مسجد زیبای سلطان احمد (مسجد آبی) اشاره کرد که شش مناره ی باریک این مسجد به همراه گنبدهای آبشاری اش منظره زیبایی را به وجود آورده است. این مسجد بسیار زیبا در محل کاخ بیزانس ساخته شده است که از منحصربه فردترین مساجد اپراتوری عثمانی است .به دلیل وجود کاشی هایی با رنگ آبی در طراحی داخلی و نمای مسجد به آن «مسجد آبی» نیز می گویند.

مسجد سلطان احمد واقع در قلب شهر استانبول و در جنوب شرقی میدان اسب‌ دوانی قرار گرفته است.فاصله زمانی بین مسجد سلطان احمد و مسجد ایاصوفیه فقط چند دقیقه است. مسجد سلطان احمد را از روی عمد روبروی مسجد ایاصوفیه بنا کردند؛ زیرا می خواستند نشان دهند که عثمانی ها رغیب های سرسختی برای مسیحی ها و پیروان دین های دیگر هستند. به همین دلیل این دو بنای فوق العاده زیبایی ستودنی به این بخش از شهر استانبول بخشیده اند.

مسجد سلطان احمد در فاصله بسیار کمی از کاخ توپکاپی در تور ترکیه قرار دارد که در قرن نوزدهم پادشاهان عثمانی در آنجا زندگی می کردند، این مسجد با ساحل بسفر نیز فاصله بسیار کمی دارد. اگر از دریا به مسجد نگاه کنید،منظره زیبایی را خواهید دید؛ زیرا قبه ها و مناره های مسجد چشم انداز بی نظیری را به وجود آورده‌ اند.

این مسجد در چه زمانی ساخته شد و چه کسی آن را بنا کرد؟

به گزارش سفر باتو ، در سال ۱۶۰۹ بود که سلطان احمد اول برای به رخ کشیدن صلابت و شکوه امپراتوری خود، تصمیم به ساخت نخستین مسجد امپراتوری عثمانی گرفت؛ چرا که تا پیش از آن خاندان سلطنتی و مردم از ایاصوفیه به عنوان مسجد اصلی شهر استفاده می کردند. محمد آقای صدفکار، با آمیختن ایده های استادش، سنان، در معماری مسجد، قصد خلق بنایی عظیم و با شکوه را مطابق میل سلطان داشت.

سلطان احمد بسیار برای ساخت این مسجد تلاش کرد و گاهگاهی  خودش هم در کار ساخت مسجد شرکت می کرد؛ اما او یک سال بعد از به اتمام رسیدن ساخت بنا در سن 27 سالگی به دیار باقی شتافت. پیکر همسرش و سه فرزندش را در بیرون ساختمان دفن کردند. این اثر ارزشمند شامل : یک بیمارستان، مدرسه ابتدایی، بازار، امارت و مقبره موسس آن بود که در قرن نوزدهم همگی ویران شدند.

ویژگی های این مسجد کدامند؟

از ویژگی های مسجد سلطان احمد می توان به پنج گنبد اصلی، شش مناره و هشت گنبد فرعی اشاره کرد که طراحی این مسجد حاصل دو قرن تجربه در ساخت بناهای امپراطوری عثمانی است. در ساخت این اثر ارزشمند بعضی از عناصر مسیحی بیزانسی و معماری سنتی اسلامی باهم ترکیب شده داند به طوری که این مسجد را آخرین مسجد دوره کلاسیک می شناسند.

این مسجد همچون مکعبی است که بر روی پشت بام مکعب تعدادی قبه و شبه قبه قرار دارند که به سمت قبه ی اصلی متمایل می شوند. قبه  اصلی و مادر 43 متر ارتفاع و 33 متر قطر دارد. آخرین جلوه  یک هارمونی زیبا و چشم نواز را برای بیننده ایجاد می کند.

دور صحن مسجد را با بیست هزار کاشی سرامیک دست ساز و زیبا مزین کرده اند. برای پرنورتر شدن درون مسجد، از پنجره های شیشه ای بزرگی استفاده کرده اند که تعداد آنها به بیش از دویست پنجره نیز می رسد و لوسترهای عظیمی را  برای نور بیشتر تعبیه کرده اند.در دیواره های صحن مسجد آیاتی از قرآن به خط استاد کاظم غباری نقش بسته است.

در صحن مسجد محرابی قرار دارد که با سنگ مرمر درست شده و بسیار ظریف روی آن کنه کاری شده است  و در کناره های آن  دیوارهایی از جنس سرامیک کار گذاشته شده است.

اولین مسجدی که در ترکیه با شش مناره ساخته شد مسجد سلطان احمد است و هر مناره سه بالکن دارد که تا چند وقت پیش موذن روزی پنج بار از پله های مارپیچ بالا می رفت و اذان می گفت ولی امروزه با از سیستم بلندگو صدای اذان را به گوش مردم شهر می رسانند. اغلب مردم و گردشگران در موقع اذان مغرب روبروی مسجد می ایستند تا نورپردازی چشم نواز مسجد را ببینند.

برای آمدن به این مسجد چه چیز هایی را باید رعایت کنید؟

علاوه بر استفاده مسلمانان کشور ترکیه، با توریستی شدن این مکان افراد غیرمسلمان و خارجی نیز برای تماشا کردن این مسجد، به شهر استانبول ترکیه سفر می کنند. برای حفظ حرمت و تقدس مسجد، غیرمسلمانان و مسلمانان باید دراین مکان پوشش مناسبی داشته باشند و پوشش متعارف برای بانوان اجباری است. غیرمسلمانان نیز باید از ضلع غربی این مسجد وارد شوند و اگر به همراه خود روسری ندارند می توانند از ورودی مسجد روسری بگیرند. از طراحی های جالب و زیبای این مسجد می توان به زنجیرهایی که در ورودی مسجد آویزان شده است اشاره کرد. این زنجیرها، سبب می شوند هر کسی که وارد مسجد می شود سرش را به طرف جلو خم کند.

اگر می خواهید زیبایی هر دو مسجد یعنی مسجد سلطان احمد و مسجد ایاصوفیه را با هم ببینید می توانید در باغ های میان دو مسجد قدم بزنیدو از تماشای چشم نوازترین مساجد دنیا لذت ببرید.

/پایان رپورتاژ آگهی/

 

 

 

 

دیدگاه خود را بگذارید